Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 31 maart 2013

PASEN 2013

Wat hoort er meer bij Pasen dan een eitje? En dan niet alleen een gekleurd ei, maar ook een vrolijk eierdopje.
De twee poppetjes zijn 8cm hoog en passen elk net in hun eigen kleurrijk doosje (8,5x4,5cm). De gebreide mutsjes houden het ei warm, als er niet meteen wordt gegeten.
Tadaa!
Namens HET Verzameloord iedereen een 
Vrolijk Pasen!

zaterdag 30 maart 2013

BEVERLY HILLS 90210 42: RAAMSTICKER

Een raamsticker van Beverly Hills 90210, met de 4 vrouwelijke hoofdrolspelers: Donna, Brenda, Kelly en Andrea. 'Hecht op het raam zonder kleefstof'.
Het karton waar de zelfklever opzit meet 15,5x17cm en is in 1991 op de markt gebracht door Introduct in IJsselstein.

vrijdag 29 maart 2013

BOEKOMSLAG: ANALYTISCHE MEETKUNDE

Een redelijk eenvoudige omslag vandaag: Inleiding tot de analytische meetkunde. Het is deel 11 uit 'De Technische Bibliotheek voor Zelfstudie'  uitgegeven door J,H, Gottmer uit Haarlem. Een jaar ontbreekt, maar gezien de kleine details als horizontale en verticale lijntjes zou ik het toch willen dateren in het Interbellum.

Het vignet van de serie is behoorlijk uitgewerkt. Het lijkt mij de kop van de Griekse god Hermes, die o.a. wordt beschouwd als de uitvinder van de wiskunde. Om het technische aspect te benadrukken een hamer en een tang, Op de achtergrond een groot tandwiel. Een strakke, geometrische stijl, kenmerkend voor de jaren '20. Centraal in het ontwerp de initialen J.H.G. (J.H.Gottmer).

donderdag 28 maart 2013

GERRY ANDERSON 13/24: SECRET SERVICE (1969)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 13: The Secret Service (1969)
The Secret Service was de laatste serie van Gerry Anderson, waarin hij nog met marionetten werkt en dat dan nog slechts gedeeltelijk. Voor de opnames van dichtbij werden poppen gebruikt. De 'totaal-beelden' werden gevuld met echte mensen en achtergronden. Deze werkwijze had twee voordelen: Het was goedkoper dan een serie schieten met enkel akteurs en ten tweede, Anderson kon eindelijk zijn poppen laten lopen, al liepen die natuurlijk eigenlijk nog steeds niet. Het idee werd gewekt dat het zo was.

The Secret Service volgt de avonturen van Stanley Unwin, de pastoor van een landelijk Engels dorp. Onder het mom van een excentrieke predikant van middelbare leeftijd, werkt Unwin als geheim agent voor de BISHOP (British Intelligence Service Headquarters Operation Priest), een top-secret divisie van de Britse inlichtingendienst gevestigd in Whitehall. Wachtend op een opdracht van zijn superieur, "The Bishop", is Unwin gestationeerd op zijn pastorie samen met Matthew Harding - een andere agent, die, als ze niet op een missie zijn, de tuinman is. Een belangrijke bijrol is die van mevrouw Appleby, de huishoudster van meneer Pastoor, die zich niet bewust is van de betrokkenheid van Unwin en Harding met de Britse inlichtingendienst.

pastoor Stanley Unwin


huishoudster Mrs Appleby

tuinman/geheim agent Matthew Harding

baas van de geheime dienst "the Bishop"
De geheime opdrachten worden meestal uitgevoerd met behulp van de Minimiser, een uitvinding van Professor Humbolt. Het is een apparaat dat in staat is mensen of voorwerpen tot een derde van hun oorspronkelijke formaat te krimpen. Pastoor Unwin houdt het apparaat verborgen in een grote Bijbel.
de Minimiser
Het meest gebruikte onderwerp van de Minimiser is tuinman Harding, die Unwin reduceert tot een hoogte van 60 cm, om hem op die manier in staat stellen in situaties te infiltreren waar dat normaal niet mogelijk zou zijn. Op deze manier konden ook eenvoudig echte akteurs met de poppen in een set samenspelen.
Matthew Harding bij zijn reiskoffer

In verkleinde toestand wordt Harding vervoerd in een speciaal aangepaste aktetas, die is uitgerust met apparatuur zoals een periskoop en andere gadgets als en wanneer die nodig zijn. Bovendien kan hij van binnenuit worden geopend. Unwin's hoortoestel is in feite een zender, die hem in staat stelt om heimelijk te communiceren met Harding, die uitgerust is met een vergelijkbaar toestel.

Zoals gebruikelijk is de serie bedacht en opgezet door Gerry Anderson, samen met zijn vrouw Sylvia. Na de pilot, hebben ook anderen zich bezig gehouden met het schrijven van afleveringen, zoals bijvoorbeeld Shane Rimmer (die eerder de stem had verzorgd van Scott Tracy uit de Thunderbirds). De serie van 13 episoden is geproduceerd door oudgedienden David Lane en Reg Hill.
De belangrijkste stemmen werden verzorgd door akteur Stanley Unwin, die ook de pastoor speelt in de 'long shots' en dus de stem van hem verzorgd in de close-ups. Verder Gary Files als Matthew Harding en Sylvia Anderson als de huishoudster.

De muziek in de serie werd als vanouds verzorgd door Andersons vaste komponist Barry Gray (1908-1984). Daar is in die tijd nooit iets van op plaat verschenen.


De Engelse Gerry Anderson fanclub-organisatie Fanderson geeft pas voor het eerst in 2007 een CD uit met de muziek uit de serie.
EINDTHEMA


Vanwege het feit dat de serie niet suksesvol was is er erg weinig merchandise van verschenen. Naast wat leesboeken en een serie sigarettenplaatjes, heeft Dinky Toys er een model van uitgegeven.
In het begin van de jaren 90 zijn de 13 afleveringen door ITC op 4 videobanden uitgebracht. Ondertussen is de volledige reeks te verkrijgen op DVD.
Volgende week donderdag om 17.00u deel 14 uit deze serie van Gerry Anderson produkties, de bioskoopfilm Journey to the far side of the sun (1969)

FABRIEKSHOES: JANUS


woensdag 27 maart 2013

HERMAN EMMINK (1927-2013)

Afgelopen weekend is in zijn woonplaats Laren de Amsterdamse oud televisie-presentator Herman Emmink (1927-2013) overleden.
Emmink ging al vroeg bij de TV werken en deed dat in zijn gehele loopbaan bij allerlei omroepen, zoals de TROS, NOS, NCRV en de AVRO. Voor deze laatste heeft hij 11 jaar lang het programma 'Wie van de drie' gepresenteerd (1971-1982).
In 1957 heeft Emmink een grote hit met 'Tulpen uit Amsterdam', maar de zingende presentator heeft meer singels uitgebracht, onder andere een van het wat minder bekende spelprogramma 'Een tegen allen' van de NCRV.
HERMAN EMMINK EN DE ZINGMANNEN - EEN TEGEN ALLEN

Op de achterzijde een Nederlandse versie van de begintune van de Amerikaanse western-serie
RAWHIDE!


Herman Emmink is 86 jaar geworden.

NA DE LIEFDE (1983)

Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.



Na de liefde (1983)
regie: Jaak Boon
met: Frank Aendenboom, Warre Borgmans, e.a.
componist: Jean Blaute

singel:
A. Ik mis je
uitgevoerd door Raymond van het Groenewoud
geschreven door Raymond van het Groenewoud
B. Cafeetje
uitgevoerd door Jean Blaute
geschreven door Jean Blaute
verschenen op EMI 1A 006 19143

Kant A Ik mis je
Kant B Cafeetje

Volgende week: Nummer 14 Johan Cruijff (1973)


dinsdag 26 maart 2013

POCAHONTAS 23: MENS ERGER JE NIET !

Van welk traditioneel (bord)spel bestaat er geen variant van Disney's Pocahontas (1995)? Vandaag het aloude Mens erger je niet!.
Het spel is uitgegeven door Jumbo (nr.177) zonder jaarsvermelding. Dit is vermoedelijk liggen ten tijde dat de film is uitgebracht, dus tweede helft van de jaren 90.
De doos bevat 16 kartonnen kaartjes met afbeeldingen van Pocahontas en haar medespelers en even zoveel plastic houdertjes om ze in te zetten, een dobbelsteen en een spelbord.
Aan spelregels zijn er geen varianten met het traditionele spel, dus ook nu moet je geen last hebben van lachende medespelers die je op het laatste moment (vlak voor je 'thuis' bent) nog even van 'het bord gooien'.

maandag 25 maart 2013

PHOTO TRIVIA

Een filmquiz in een kleine simpele verpakking (12x9,5cm). Niet een giga doos met bijna niets erin.

Het is in 1984 uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf Hoyle Products in de serie 'according to Hoyle...'
Het doosje bevat 107 kaartjes met op de voorzijde een zwartwit filmfoto en op de achterzijde 6 vragen over die foto en de film die erbij hoort. Hier als voorbeeld kaartje 46. Speel dit met een kollega, huisgenoot, vriend(in), broer, zus of iemand anders. Er is geen spelbord vereist noch een skoreblok. Toon de foto en stel de vragen.

Volgens de achterkant van de doos is dit spel de eerste uit een reeks van 12 Photo Trivia's according to Hoyle. Tussen de andere zit o.a. een fotoquiz over televisie, muziek en de Bijbel.

zondag 24 maart 2013

ORANJE INHULDIGING 5: GEDICHT (1948)

Op 30 april 2013 wordt Willem-Alexander koning van Nederland. Tot die datum met enige regelmaat historische stukken van eerdere oranje inhuldigingen (Wilhelmina 1898, Juliana 1948 en Beatrix 1980).


"Rijmprent aan de Nederlandse jeugd door de Regering op 31 Augustus 1948 uitgereikt bij gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina" staat onder het gedicht van Bertus Aafjes (1914-1993). De litho om het gedicht is ontworpen door kunstenaar Piet Worm (1909-1996).  Zou toen nog niet bekend zijn geweest, dat Wilhelmina enkele dagen na haar jubileum zou aftreden ten gunste van haar dochter Juliana? Het document (40x27cm) is gedrukt "naar originele lithografieën op de persen van N.V. Drukkerij HAVER, WEENINK en Co. te Arnhem"

zaterdag 23 maart 2013

BEVERLY HILLS 90210 41: STICKERVELLEN

Vijf stickervellen op formaat ansichtkaart van de TV-serie Beverly Hills 90210. Het ziet eruit als één geheel, maar elk fototje is een aparte sticker.
Er staan op de achterkanten helemaal geen gegevens over jaar van uitgave en/of uitgeverij, maar ik heb ook nog een sickerboek (ik zou het liever een 'stickerboekje' willen noemen, aangezien het niet groter is dan een ansichtkaart en slechts vier stickervelletjes bevat!) en dat is uitgebracht door Rodekoratie BV in Den Helder.
De inhoud is erg vergelijkbaar met bovenstaande losse kaarten, dus dezelfde uitgever is denkbaar. Aan de hand van een prijsvraag die in dit boekje staat (uiterste inzenddatum: 1-7-1993) kunnen de kaarten vermoedelijk gedateerd worden op 1993.

vrijdag 22 maart 2013

FRANKENSTEIN 106: GOOFY

Een 46-pagina's tellend stripboek in de reeks 'met Goofy de geschiedenis in' uit 1981. De verbastering van het Frankenstein-verhaal is het vierde deel uit deze reeks.
Het boek meet 22x28cm, is een uitgave van Oberon BV in Haarlem en verhaalt over doctor Mickey Mouse die (vanuit Amerika) doctor Frankenstein (de rol van Goofy) in zijn kasteel bezoekt om hem te helpen met zijn experimenten.
Op de laatste pagina wordt (in tekst, zonder plaatjes) het verhaal verteld van Mary Shelley in Zwitserland (waar ze het verhaal van Frankenstein heeft geschreven) en de eerste verfilming met Boris Karloff uit 1931. Helaas staan er nogal wat onjuistheden in.
Eerder heeft op HET Verzameloord deel 1 uit deze serie gestaan over Leonardo da Vinci.

donderdag 21 maart 2013

GERRY ANDERSON 12/24: JOE 90 (1968)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 12: Joe 90 (1968)


Joe 90 is de laatste Gerry Anderson serie die geheel werd gemaakt met behulp van Supermarionation.

Century 21 Television / ITC
30 afleveringen van 25 minuten

Bedacht door Gerry Anderson, Sylvia Anderson
Personages gemaakt door Sylvia Anderson
Schrijvers: Gerry Anderson, Sylvia Anderson, Tony Barwick, Shane Rimmer, David Lane, Desmond Saunders, Keith Wilson, Pat Dunlop, Donald James, John Lucarotti

Producer: David Lane
Uitvoered Producent: Reg Hill

Regisseurs: Desmond Saunders, Alan Perry, Leo Eaton, Ken Turner, Peter Anderson, Brian Heard
Muziek gecomponeerd en gedirigeerd door Barry Gray
Toezichthouder Visueel Effecten: Derek Meddings
Marionet Coördinator: Mary Turner
Toezichthouder Art Director: Bob Bell


De serie speelt zich af rond 2012-2013. De hoofdrolspeler is een 9-jarig kind genaamd Joe McClaine. Joes adoptievader en computerexpert, Professor Ian McClaine, vindt op een dag een machine uit die hij de BIG RAT (Brain Impulse Galvanoscope Record And Transfer) noemt. Deze BIG RAT kan kennis en ervaring over bepaalde zaken kopiëren uit het brein van een expert op dat gebied, en overbrengen naar een andere persoon zodat die persoon ook een expert wordt. Macs vriend, Sam Loover, een geheim agent voor de World Intelligence Network (WIN), haalt Mac over om Joe de machine te laten gebruiken zodat hij voor WIN kan gaan werken. De reden dat ze Joe willen gebruiken voor dit doel is omdat vijandige spionnen hem niet direct als een gevaar zullen beschouwen, daar hij nog maar een kind is.
De serie volgt vervolgens Joe op verschillende missies. Voor aanvang van elke missie geeft professor McClaine Joe de nodige kennis via BIG RAT.Als Joe zijn behandeling heeft ondergaan en een expert is geworden, droeg hij altijd een kenmerkende bril.


Net als Andersons vorige series draait de plot van Joe 90 vaak om reddingsacties, wereldwijd vertakte geheime organisaties, gecompliceerde futuristische machines en gadgets, terrorisme en rampen die de hele wereld bedreigen.
De marionetten in de serie waren net als in Captain Scarlet de nieuwere modellen met hoofden die de juiste verhouding hadden ten opzichte van het lichaam. Veel van de poppen uit Captain Scarlet werden hergebruikt in Joe 90, behalve de Captain Scarlet, Captain Blue en Lieutenant Green marionetten.
Anderson probeerde zijn nieuwe serie te richten op een wijd publiek. Aan de ene kant was de serie duidelijk een kinderserie, met in de hoofdrol een kind. Aan de andere kant bevatte Joe 90 wel de duistere en gewelddadige verhaallijn die ook al werd gebruikt in Captain Scarlet. Een voorbeeld is de aflevering "Project 90", waarin professor McClaine wordt ontvoerd, gegijzeld en bedreigd met een boor. Dit leidde tot reacties van critici die vonden dat de scenario’s niet geschikt waren voor een kind. De serie kan vanwege de jonge held als voorloper worden gezien van andere spionage films/series met kinderen in de hoofdrol, zoals Spy Kids.
Om de serie realistisch te houden werd de stem van Joe ingesproken door een kindacteur, Len Jones, in plaats van door een volwassen vrouw zoals dat in Andersons vorige series altijd het geval was.
De serie maakte net als Andersons vorige series gebruik van muziek gecomponeerd door Barry Gray.


Kant A Kant B De invloed van de serie was in de jaren 60, 70 en 80 merkbaar. Op veel Britse scholen werden kinderen die behoorlijk bijdehand (en niet echt geliefd) waren, “Joe 90” genoemd. Ook was Joe 90 in de jaren 70 en 80 een (ietwat grove) benaming voor iedereen met een bril. Het feit dat voormalige Britse Eerste Minister John Major gelijkenissen vertoonde met Joe was vaak het onderdeel van spot, vooral door Rory Bremner.


Verschillende Joe 90 strips, annuals en activiteitsboeken werden geproduceerd rond de tijd dat de serie voor het eerst werd uitgezonden.
In 1990 ontstond een grote interesse in oude klassieke televisieseries uit de jaren 60 en 70. Hierdoor werden veel van Andersons series opnieuw uitgezonden. Zo ook Joe 90. Een kortlopende stripserie werd uitgebracht rond dezelfde tijd.
Plannen voor een live-action verfilming van de serie bestaan al sinds de jaren 60 en kwamen in 2003 zelfs erg dichtbij, maar zijn tot op heden nog niet gerealiseerd.

Rolverdeling
Len Jones — Joe McClaine
Keith Alexander — Sam Loover / Verschillende personages
Sylvia Anderson — Ada Harris / Verschillende personages
Rupert Davies — Professor Ian "Mac" McClaine
Gary Files — Verschillende personages
David Healy — Shane Weston / Verschillende personages
Martin King — Verschillende personages
Elizabeth Morgan — Verschillende personages
Shane Rimmer — WIN wetenschapper Kelly / Verschillende personages
Jeremy Wilkin — Verschillende personages



Volgende week donderdag om 17.00u: Secret Service

FRANK THORNTON (1921-2013)

Afgelopen weekend is de Britse akteur Frank Thornton (1921-2013) overleden. Thornton was vooral bekend als Captain Peacock uit de komische serie "Are you being served?". 

Frank Thornton werd in 1921 geboren in Londen. Gedurende zijn lange loopbaan (1950-2012) speelde hij mee in 144 produkties, voornamelijk TV-series, maar ook in films als The Tomb of Ligeia (1964) van Roger Corman, naar een verhaal van Edgar Allen Poe en Vampira (1975) naast o.a. David Niven (1910-1983).
"Are you being served?" speelde zich af in het fiktieve warenhuis Grace Brothers en werd in Nederland bekend onder de naam "Wordt u al geholpen?". De serie liep van 1972 tot 1985 en maakte ook in 1977 een uitsapje naar de bioskoop.
Na het overlijden van Frank Thornton is Nicholas Smith (1934) nog de enige levende uit de oorspronkelijke cast. Hij speelde Mister Rumbold, de adjunct-directeur van het warenhuis waar de serie zich afspeelt.
Van links naar rechts: Miss Brahms - Wendy Richard (1943-2009), Mr.Lucas - Trevor Bannister (1934-2011), Mr. Humphries - John Inman (1935-2007), Captain Peacock - Frank Thornton (1921-2013) en Mrs Slocombe - Mollie Sugden (1922-2009).
Niet op de foto: Mr. Grainger - Arthur Brough (1905-1978), Mr.Harman - Arthur English (1919-1995) en Young Mr.Grace - Harold Bennett (1899-1981).
Frank Thornton is 92 jaar geworden.

FABRIEKSHOES: JAN


woensdag 20 maart 2013

NAAKT OVER DE SCHUTTING (1973)

 Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.

 Naakt over de schutting (1973)
regie: Frans Weisz
met: Rijk de Gooyer, Jennifer Willems, Jon Bluming, Sylvia Kristel, Ton Lensink, Adele Bloemendaal, Jerome Reehuis, Jaap Stobbe, Ko van Dijk, Frans Halsema, e.a.
componist: Ruud Bos

singel: Hey, a letter came today
uitgevoerd door Sylvia Kristel
geschreven door Ruud Bos
tekst: Herman Pieter de Boer
verschenen op Philips 6012 378



Kant A: Hey, a letter came today - Sylvia Kristel

Kant B: Get it now - koor en orkest o.l.v. Ruud Bos


Volgende week: Na de kiefde